Sodan jälkeen rakennetut rintamamiestalot on tehty huolella ja laadulla. Neliöt on käytetty hyvin tiiviisti tilaa turhaan viemättä. Lisäksi kaikki talon lvi-ratkaisut on suunniteltu kestämään kauan. Esimerkiksi putkisto on yleensä laadukasta rautaa, ja sen ikä voi helposti ylittää 40 vuotta. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee aika uusia ja kunnostaa jokainen osa talosta.

Vanhemmat talot saattavat olla haastellisia remonttikohteita

Kotisi LVI hoiti hyvin vaativaan kohteeseen laajan lämpöverkkoremontin. Rintamamiestalot voivat joskus olla haasteellisia lämpöverkkoremonttien kannalta. Tämän saman koki 40-luvulla rakennetun rintamamiestalon omistaja Aale Härkönen Rovaniemellä. Muutaman päivän remontti venähtikin hieman kohteen haasteellisuuden takia. Tällaiset tilanteet ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin niitä tapahtuu.

”Meillä on tällainen 40-luvulla sodan jälkeen rakennettu talo. Putkisto on asennettu todella tiiviisti kahteen kerrokseen, ja asentajamiehet joutuivat tekemään paljon töitä, että saivat ne vanhat pois ja uudet tilalle. Enemmän aikaahan siinä meni.”

”Asentajat antoivat kaikkensa”

Koska kohde oli haasteellinen ja vaativa, joutuivat putkistoremontin hoitavat työmiehet tekemään 110 prosenttisesti töitä urakan valmistumisen eteen. Vanhan putkiston reikien viereen tehtiin mm. uudet reiät uudelle putkistolle, jotta putket saatiin helposti toiseen kerrokseen. Paikat olivat usein todella tiukkia ja oikean kohdan löytymisessä vierähti odottamattomasti aikaa.

”Kyllä huomasi, että pojilla oli kovasti hommaa. Varsinkin viimeiset kaksi päivää työmiehet tekivät pitkää päivää. Huomasi, että he antoivat kaikkensa.”

Vanhassa ei aina vara parempi

Omistaja Aale Härkönen on tyytyväinen lopputulokseen. Putkisto on laitettu hyvin siististi seinään, eivätkä asentajat jättäneet turhia reikiä kummittelemaan seiniin. Remontti valmistui lopulta melkein aiotussa ajassa, vaikka remontin edestä piti siirrellä huonekaluja pois tieltä ja jälkiä piti olla siivoilemassa myöhemmin, Aale on kuitenkin tyytyväinen yrityksen tekemään jälkeen.

”Viikkohan siinä työmiehillä urakassa meni. Valmista kuitenkin tuli. Tytär perheineen tuli käymään kylässä Australiasta, ja kun he saapuivat perheineen perjantaina, he pääsivät ihastelemaan valmista jälkeä.”