Vanhoissa omakotitaloissa on aika lämpöverkkohuollolle, kun putkiston ikä saavuttaa sen keski-iän eli 35 – 40 vuotta. Ensimmäiset merkit remontin tarpeesta ovat paineiden yllättävät laskut tai putkiston ilmauksen vaikeudet. Jos huomaat esimerkiksi vuotoja tai epäilyttävää pintakosteutta, on syytä pyytää ammattilainen paikalle tutustumaan kohteeseen, ja antamaan oma arvionsa remonttitarpeesta. Näin säästyt turhilta kustannuksilta ja lisävahingoilta.

Remonttitarve saattaa tulla yllättäen

Kotisi LVI teki laajan lämpöverkkoremontin 120 m2 omakotitaloon Rovaniemellä. Kolmipäiväisen urakan aikana uusittiin koko omakotitalon lämpöverkko alajakokeskuksesta lähtien. Omakotitalon putkisto oli juuri täyttänyt 36 vuotta. Omakotitalon omistaja Arvo Paakki oli huolestunut talven aikana putkiston kunnosta, ja pienen tutkinnan jälkeen tarve remontille tuli ajankohtaiseksi.

”Tämä ei ole ollut pidempää aikaa mietinnässä. Huomasin, että kierto ei enää ollut kunnollinen pattereissa ja putkistossa. Epäilin heti vuotoja. Tutkiskelin putkistoa, ja huomasin, että putket olivat menneet todella huonoon kuntoon. Eräässä kohdassa putki oli niin hapero, että kun tartuin siihen, putki meni itsestään poikki. Samoin patterit olivat ruostuneet lähes puhki.”

Yhteisymmärryksestä työntekoon

Yhteistyö Kotisi LVI:n Andrew Stewartin kanssa sujui alusta asti omistajan Arvo Paakin mielestä loistavasti. Yhteisymmärrys löytyi nopeasti ja putkiremontista tehtiin nopeasti kaupat.

”Aikaisempien myyntimiesten kanssa en ole päässyt yhteisymmärrykseen, mutta Andrewin kanssa homma toimi alusta asti. Andrew on tolkku kaveri. Hänen kanssaan sai neuvotella ja jutella rauhassa remontin vaiheista.”

Arvo Paakki oli todella tyytyväinen remontin tehneisiin työmiehiin Henriin ja Lauriin. Hän pani merkille nimenomaan miesten kovan työmoraalin ja kokemuksen.

”Lauri ja Henri olivat ammattitaitoisia kavereita. He ehdottivat järkeviä ratkaisuja ja ongelmat saatiin selvitettyä. Huomasi poikien työskentelystä, että kokemusta on paljon, vaikka he olivat nuoria miehiä. Molemmat tiesivät, mitä tehdä.”

Putkiston purkaminen ja uusien putkien sijoittelu vaatii huolellista suunnittelua

Jokaisessa remontissa on omat haasteensa, sillä jokainen kohde on yksilöllinen. Koska putkisto sijoitetaan yleensä mahdollisimman näkymättömästi asuintilaan, vaatii putkiston purkaminen ja uusi sijoittelu suunnittelua. Lisäksi varastopuolella ja autotallissa putkisto on yleensä koteloitu, joten putkiston täydellinen poistaminen on hankalaa. Myös Arvon kiinteistössä oli omat haasteensa sisustuksellisten ratkaisujen takia.

”Talossani on se mielenkiintoinen asia, että putkisto kulkee sisällä talossa yläkautta. Olen asentanut sinne sellaiset verhokapat, jotka aiheuttivat omat haasteensa remontissa. Miten vanha putkisto saadaan pois ja uusi tilalle?”

Onnistunut ja silmää miellyttävä lopputulos

Työn aikana putkistoa urakoitiin noin 200 metriä, joista puolet oli vanhan putkiston purkamista ja puolet uuden putkiston asennusta. Joissakin kohdissa vanha putkisto siis jätettiin paikalleen ja uusi putkisto vedettiin toiseen kohtaan tilassa. Asuintiloissa uusi putkisto vedettiin lopulta lattian rajaa pitkin. Tällä tavalla lämpö saadaan parhaiten hyötykäyttöön ja edullisesti. Tallissa taas vanhan putkiston alle luotiin uusi linja. Kaikki osat putkistosta uusittiin ja siistittiin, jotta lopputulos miellyttäisi omistajan silmää. Lisäksi putkiston ilmausajat automatisoitiin, jotta omistajan ei tarvitse itse huolehtia putkiston ilmauksesta.

Arvo Paakki oli varsin tyytyväinen remonttiin. Hänestä lopputulos oli huomattavasti siistimpi kuin vanhempi ratkaisu. ”Olen tyytyväinen tähän mennessä, mutta sitähän ei tiedä, mitä se talvi tuo tullessaan. Jos jotain tapahtuu, tiedän kyllä kenelle soitan.”, Arvo hymähtää lopuksi.